1

Smadzenes

Multiplikācijas seriālos redzamās spuldzītes virs galvas, kad prātā iešaujas spoža ideja, nav tālu no patiesības. Cilvēka smadzenes darbojas ar tādu pašu enerģijas apjomu kā 10 vatu spuldzīte, turklāt šis process turpinās pat tad, kad cilvēks guļ.

Noderīgi:
Bioloģija 9.klasei
''Galvas un muguras smadzenes''

 
2

Mati

Katru dienu vidusmēra cilvēks zaudē aptuveni 60-100 matu. Izkritušo matu apjoms var mainīties atkarībā no gadalaika, grūtniecības, slimībām, uztura un, protams, vecuma.

 

  

3

Iekšējie orgāni

Sievietes sirds pukst biežāk nekā vīrieša. Tam par iemeslu ir tas, ka sievietes augumā mēdz būt mazākas nekā vīrieši, tāpēc arī masa, kas jāapgādā ar asinīm, ir mazāka. Sievietes un vīrieša sirds tāpat atsevišķi reaģē uz dažādām traumām, piemēram, sirdslēkmi. Ārstēšana, kas palīdz vīriešiem, ne vienmēr palīdzēs arī sievietēm.

Noderīgi:
Bioloģija 9.klasei
''Sirds uzbūve un darbība''

Vai Tava sirds ir vesela? - ''Sirds Pase''

 
4

Ķermeņa funkcijas

Visas dzīves garumā cilvēks saražo pietiekami daudz siekalu, lai ar tām varētu piepildīt divus baseinus. Ikdienu mutē rodas liels daudzums siekalu, kas svarīgi gan mutes mitruma noturēšanai, gan gremošanas procesam.

Noderīgi:
Bioloģija 12.klasei
''Cilvēka gremošanas orgānu uzbūve un funkcijas''

5

Reprodukcija

Mūsu acu krāsa ir atkarīga no gēniem, ko esam pārmantojuši, tomēr lielākajai daļai jaundzimušo acis ir zilā krāsā. Tas tāpēc, ka acu krāsas pigmentam – melanīnam - pēc mazuļa piedzimšanas nepieciešams laiks, lai aprastu ar apkārtējo vidi un ultravioletās gaismas ietekmē iegūtu patieso nokrāsu.

Noderīgi:
Bioloģija 12.klasei
''Vairošanās un attīstība''

6

Maņas

Ja cilvēks pusdienās apēdis pārāk daudz pārtikas, tad viņa dzirde uz laiku nedaudz pasliktinās.

Noderīgi:
Bioloģija 9.klasei
''Organisma regulācija un maņas''

7
 

Novecošana

Cilvēka acu lielums dzīves laikā nemainās – Tavas acis šobrīd ir tikpat lielas, kādas tās bija Tev piedzimstot. Citādāk ir ar degunu un ausīm, kas turpina augt visu cilvēka mūžu.

 

8

Slimības

Aptuveni 90% slimību izraisa vai pasliktina stress. Tavs pārāk straujais ikdienas ritms var izraisīt tādas slimības kā depresiju, augstu asins spiedienu un sirds mazspēju.

 

9

Kauli

Dienas sākumā cilvēks ir aptuveni vienu centimetru garāks nekā vakarā.  Skrimšļus, kas atrodas starp kauliem, dienas gaitā saspiež sēdēšana, stāvēšana un citas ikdienas nodarbes, padarot cilvēku nedaudz īsāku kā viņš bija no rīta.

Noderīgi:
Bioloģija 9.klasei
''Balsts un kustības''

10

Mikroskopiskā pasaule

Katru dienu pieauguša cilvēka ķermenī rodas aptuveni 300 miljardi jaunu šūnu. Lai saglabātu labu veselību, cilvēkam nepieciešama ne vien enerģija, bet arī nepārtraukta jaunu šūnu veidošanās.

Noderīgi:
Dabaszinības 5.klasei: ''Šūnas un audi''
Bioloģija 9.klasei: ''Šūnas uzbūve''

 

Avots: Icantseeyou.typepad.com

<- Atpakaļ uz Starpbrīdi

 

Skola atbilst tam, ko saprotam, izdzirdot šo vārdu. Bērni ir atraktīvi un spilgti gan saskarsmē ar citiem, gan izskatā. Šo klases telpu rotā grafiti mākslinieka darbs, ko pasūtīja pati skola – jaunatnes kultūra ir daļa no ēkas.