Kosmonauts

Relativitāte padara kosmonautus jaunākus

Gan ātrumam, gan gravitācijai ir ietekme uz ātrumu laikā - jo tie lielāki, jo laiks kļūst lēnāks. Tas nozīmē, ka astronauti izjūt laiku lēnāku, nekā uz Zemes. Viena sekunde tiek „zaudēta” 747 dienās.

GPS satelīts

Bez relativitātes teorijas GPS nedarbotos

Satelītu navigācija automašīnās vai viedtālruņos balstās uz virkni ģeostacionāru satelītu, kas ļauj noteikt Tavu atrašanās vietu, daloties ar radioviļņiem. Pateicoties relativitātes teorijai, ātrums, kādā iet satelīta pulksteņi, ir par 38 000 nanosekunžu ātrāks nekā pulksteņi uz zemes. Katru reizi, kad dati tiek nosūtīti uz attiecīgo ierīci, jāpiemēro aprēķini, kas hronometrāžu izlabo ar nepieciešamo 20-30 nanosekunžu precizitāti.

3Gaismas ātrums

Gaismas ātrums NAV konstants

Daudzi ir dzirdējuši par gaismas ātrumu (c=299 792 458 m/s), kurš, spriežot pēc vispārpieņemtajiem fizikas likumiem, ir ātrākais, kādā jebkas var ceļot. Taču jāņem vērā, ka šis likums attiecas uz gaismas ātrumu vakuumā. Patiesībā, gaismas ātrums palēninās ikreiz, kad tas iet cauri jebkam, izņemot vakuumu. Piemēram, absolūtās nulles ietekmē gaisma caur atdzesētu rubīdiju iet ar ātrumu tikai 17 m/s.

Cilvēce cukura kubiciņā

Cilvēce varētu satilpt vienā cukura kubiciņā

Mācību stundās, iespējams, esi mācījies par atoma pamata struktūru – protoni, neitroni un elektroni -, starp kuriem ir daudz tukšas telpas. Lielākā daļa atomu ir tikai tukša telpa, tāpēc, „saspiežot” kopā visu cilvēci un noņemot tukšumus starp atomiem, nekas lielāks par cukura kubiciņu neizveidotos.

Svari


Iegūtais cukura graudiņš svērtu 5 biljonus tonnu

Kāpēc? Jo tukšajai telpai nav masas un „cilvēces cukura kubs” būtu neiedomājami blīvs. Ar šo pašu principu var izskaidrot, kāpēc kilograms ķieģeļu un kilograms spalvu sver vienādi, bet kaste ķieģeļu ir daudz blīvāka un ar lielāku masu, nekā tāda paša izmēra kaste spalvu.

Jautājums

Mēs nezinām, kas ir lielākā daļa Visuma

Neskatoties uz astrofizikas sasniegumiem pēdējo gadu laikā, cilvēcei nav ne jausmas par to, kāda ir lielākā daļa visuma. Ir iespējams veikt pamatotas aplēses par Visuma masu, ņemot vērā, ka tā redzamā daļa (zvaigznes, planētas utt.) aizņem tikai 2% no šīs masas. Kas aizņem pārējo daļu – tā saukto Melno matēriju vai Melno enerģiju – paliek noslēpums.

7

Ej ātri un pieņemies svarā!

Spriežot pēc relativitātes teorijas, masa un enerģija ir ekvivalentas, kas nozīmē, pievienojot enerģiju kustīgam objektam (palielinot ātrumu), tā masa palielinās. Pie normāla ātruma masas pieaugums ir minimāls, bet, sasniedzot gaismas ātrumu, masa sāk palielināties daudz straujāk. Ja Tev rodas jautājums, kāpēc sprinteri, automašīnas un lidmašīnas nekļūst smagākas, tad neuztraucies – masas palielināšanas lielāka ātruma ietekmē ir īslaicīga.


Atombumbas sprādziens 

Tu esi staigājoša atombumba

Termodinamikas pirmais likums nosaka, ka enerģija var pāriet no viena veida citā, bet tā nevar pazust vai rasties klāt no jauna. Tātad – kas notiktu ar visu Tavu ķermeņa enerģiju, ja tā tiktu „palaista”? Ja viss enerģijas daudzums tiktu atlaists vienlaicīgi, tam būtu tikpat liela ietekme kā 30 atombumbām.

 Visums izplešas

Iespējams jau esi lasījis šo rakstu

Spriežot pēc Lielā sprādziena teorijas, Visums nemitīgi izplešas. Šī paplašināšanās laika gaitā var ne vien palēnināties, bet arī iet atpakaļgaitā. Kas tādā gadījumā notiktu, gan ir noslēpums, taču nenoliedzami pastāv „sprādziena, izplešanās, kontrakcijas, sabrukuma, sprādziena” cikls, kas nozīmē, ka Visums nepārtraukti atkārto notikumus vienā veidā. Tas nozīmē, ka Tu jau kādreiz biji dzimis, dzīvojis, lasījis šo rakstu, nedaudz vairāk dzīvojis un tad miris tieši tādā pašā veidā atkal un atkal un nemaz neesi to apzinājies.

Avots: Kizaz.com

<- Atpakaļ uz Starpbrīdi

 

Skola atbilst tam, ko saprotam, izdzirdot šo vārdu. Bērni ir atraktīvi un spilgti gan saskarsmē ar citiem, gan izskatā. Šo klases telpu rotā grafiti mākslinieka darbs, ko pasūtīja pati skola – jaunatnes kultūra ir daļa no ēkas.