Pārslēgšanās

Pārslēgšanās

Patiesībā vairāku darbību pildīšana reizē ir nevis multitaskings, bet gan uzdevumu pārslēgšana. Nepārtraukti raustot sevi no vienas darbības uz citu un tad atkal atpakaļ, cilvēks zaudē produktivitāti, jo viņa uzmanība tiek iztērēta „pārslēgšanās” procesā. Tāpat nav iespējams pilnībā nodoties kādam no uzdevumiem.

 ātruma zušana

Ātruma zušana

Lai gan pastāv mīts, ka multitaskings palīdzēs izdarīt darbus ātrāk, tomēr patiesībā vairāk laika aizņem pārslēgšanās no vienas darbības uz citu, nekā pilnīga pievēršanās vienam uzdevumam un pēc tam otram. Katra no darbībām pieprasa citādu domāšanu, tāpēc labāk ir pabeigt iesākto uzdevumu un tikai tad ķerties pie nākamā.

3kļūdīšanās

Kļūdas

Eksperti norāda, ka pārslēgšanās starp dažādiem uzdevumiem, samazina cilvēka produktivitāti par 40%. Tāpat ir izpētīts, ka multitaskings palielina iespēju, ka kādā no darbībām tiks pieļauta kļūda. Īpaši izteikti tas parādās gadījumos, ja darāmais pieprasa kritisko domāšanu.

 Stress

Stress

Pētnieki norāda – ja skolēns ir slikti sagatavojies eksāmenam, jo mācījies vienlaicīgi pa TV sekojot līdzi hokeja spēlei, tas var izraisīt daudz stresa, samazināt pašapziņu un pat radīt depresiju.

 Neuzmanība


Neuzmanība

Cilvēki, kuri dara vairākas lietas vienlaicīgi, mēdz palaist garām to, kas notiek tieši viņa acu priekšā. Kāda pētījuma rezultāti liecina, ka studenti, kuri starpbrīža laikā pa gaiteni pārvietojās, lūkojoties savos mobilajos telefonos, nepamanīja, ka viņiem tieši blakus dejoja klauns.

 Atmiņas zudums

Atmiņas zudumi

Ja vienlaicīgi lasi grāmatu un skaties televizoru, noteikti abos gadījumos palaidīsi garām kādas svarīgas detaļas. Tomēr, arī pēc brīža pārslēdzoties uz vienu no darbībām, tiek sagrauta īstermiņa atmiņa.

 Problēmas attiecībās

Attiecību pasliktināšanās

Mulitaskings negatīvi ietekmē cilvēku savstarpējās attiecības. Ja divu personu sarunas laikā viņiem blakus atrodas mobilais telefons, kurš var pat netikt izmantots, šo cilvēku starpā var rasties konflikts, komunikācijas pārrāvums un uzticības problēmas.



Pārēšanās 

Pārēšanās

Ja ēšanas laikā cilvēks tiek iztraucēts un papildus nododas citai nodarbei, smadzenes līdz galam neapstrādā faktu, ka viņš ir paēdis un pēc neilga brīža atkal radīsies izsalkums.

 Radošuma trūkums

Radošuma apslāpēšana

Multitaskinga veikšanai nepieciešama „darbību jeb tehniskā atmiņa”. Ja cilvēks regulāri veic vairākas darbības vienlaicīgi, „darbību atmiņa” tiek iztērēta un tas var negatīvi ietekmēt cilvēka spēju domāt radoši.

Bīstami 

Tas ir bīstami!

Pētījumi liecina, ka cilvēki, kuri ejot pa ielu, jebkādā veidā izmanto mobilo telefonu, mēdz neuzmanīgi šķērsot krustojumu. Tas arī ir iemesls, kāpēc braucot ar mašīnu, telefonu labāk turēt tālāk no sevis un uzmanīgi skatīties, kas notiek uz ceļa.

 

Avots: Health.com

<- Atpakaļ uz Starpbrīdi

 

Skola atbilst tam, ko saprotam, izdzirdot šo vārdu. Bērni ir atraktīvi un spilgti gan saskarsmē ar citiem, gan izskatā. Šo klases telpu rotā grafiti mākslinieka darbs, ko pasūtīja pati skola – jaunatnes kultūra ir daļa no ēkas.