Dārzeņi, Svaigs vai saldēts
Pateicoties saldētavām, mums tagad ir iespēja saglabāt savu ēdienu ilgāk nekā jebkad agrāk. Bet vai uztura ziņā starp saldētiem un svaigiem produktiem ir kāda atšķirība?
 
Lai gan lielākā daļa no jums noteikti uzskata, ka te nav par ko runāt, jo svaigs produkts ir un paliek svaigs, tomēr ir vērts padomāt par dažādiem apstākļiem.
Augļi un dārzeņi, kurus mēs izvēlamies veikalos, parasti tiek novākti pirms laika, lai tie nesabojātos ceļā no augšanas vietas līdz veikaliem. Tas nozīmē, ka šie produkti nav sasnieguši savu maksimālo uzturvērtību. Turklāt laikā no augļa vai dārzeņa novākšanas līdz brīdim, kad mēs to apēdam, produkts var zaudēt pat 50% no tā potenciālās uzturvērtības. 
Zemenes
 
Savukārt saldētie produkti tiek novākti, kad tie ir gatavi un sasaldēti nekavējoties. Lai gan saldēšanas procesā var pazust daļa vitamīnu, tomēr tādā veidā produktam tiek saglabāta tā maksimālā uzturvērtība.
 
Protams, ja izvēlamies augli vai dārzeni no mūsu pašu dārza, tad to uzturvērtība un garša nemaz nav salīdzināma ar saldētiem produktiem. Taču ziemā, kad nav iespējams pašiem izaudzēt svaigus augļus un dārzeņus, saldēti produkti var kalpot kā lieliska alternatīva.

Vairāk par atšķirībām starp svaigiem un saldētiem produktiem vari uzzināt šajā video (angļu val.):

Avots: Youtube.com/asapSCIENCE