1. Tiec vaļā no visa, kas varētu novērst tavu uzmanību

Tas it kā ir pašsaprotami, vai ne? Īstenībā nav gan. Bieži vien mūsu uzmanība tiek novērsta, bet mēs to pat nepamanām. Tiklīdz kā tas notiek, mēs pievēršamies citām domām un uzdevumiem, nevis tam, ko sākotnēji bijām plānojuši. Lai atbrīvotos no traucēkļiem, vispirms ir jāsaprot, kas ir šie traucēkļi un jātiek no tiem vaļā. Piemēram, ja tas ir internets, televīzija vai cilvēki tev apkārt, iespējams ir vērts doties mācīties uz bibliotēku.

2. Neatliec uz vēlāku

Reizēm mēs pat neķeramies klāt mācībām, jo kaut kas jau ir novērsis mūsu uzmanību. Bet, jo ilgāk atliekam, jo grūtāk saņemties veicamajiem uzdevumiem. Sāc visu darīt jau laicīgi, un tu aiztaupīsi sev stresu, kas rodas laika trūkuma dēļ.
3. Atlīdzini sev

Izdomā veidu, kā apbalvot sevi par katru veiksmīgi paveikto uzdevumu. Piemēram, par stundu ilgu mācīšanos, atļauj sev pusstundu spēlēt video spēles vai darīt ko citu, kas tev patīk.
4. Atrodi piemērotu brīdi, lai mācītos

Ja esi piefiksējis laiku, kad mācības padodas vislabāk vai kad tu pats esi visproduktīvākais, tas var ļoti palīdzēt. Daudziem cilvēkiem labākais laiks ir neilgi pēc pamošanās, jo nekas vēl nav paspējis novērst viņu uzmanību, kā arī nav iestājies nogurums.

5. Atrodi labu vietu, kur mācīties

It visur, kur dodamies mācīties, ir kas tāds, kas var novērst mūsu uzmanību, pat bibliotēka var būt nepiemērota, kad ir jāmeklē vai jāgaida vieta, kur apsēsties. Iespējams, ka visvairāk iedvesmots mācībām jūties tieši pie sava rakstāmgalda vai, iekārtojoties dīvānā, vai pie dabas. Atrodi vietu, kur, mācoties, jūties visērtāk, un tavi rezultāti uzlabosies.

6. Izmanto taimeri

Bieži vien mums īsti nepadodas saprast, cik daudz laikam vajadzēs, lai kaut ko paveiktu. Mēs pārvērtējam, cik daudz laika atlicis, un atliekam veicamos uzdevumus. Tāpēc labs risinājums varētu būt taimera izmantošana. Piemēram, izlem, ka tagad tu stundu mācīsies, uzliec taimeri uz stundu, un patiešām, stundu no vietas mācies. Lai sasniegtu mērķi, ir jānosaka termiņš, kad konkrētiem uzdevumiem ir jābūt paveiktiem.

 

7. Sadali lielākus uzdevumus mazākos

Reizēm mēs domājam, ka ir tik daudz kas jāpaveic, ka mēs vilcināmies, jo baidāmies pat ķerties klāt. Šo situāciju var risināt, sadalot visus veicamos darbus mazākos uzdevumos. Sistemātiski veicot tos vienu pēc otra, nonāksi pie vēlamā rezultāta. Ja gadījumā ar kaut ko netiec galā, meklē palīdzību, lai nesanāk kādā no posmiem iestrēgt.
8. Sasniedz līmeni, kad nekas nespēj novērst tavu uzmanību

Reizēm ar kaut ko aizraujamies tik ļoti, ka apkārtējā vide nav traucējoša un nekas nespēj novērst mūsu uzmanību. Savu attieksmi pret mācībām tu vari veidot pats. Pievērs uzmanību tam, kas tev no mācību procesa sagādā visvairāk prieka, un mācies ar aizrautību.

9. Klausies mūziku vai dari ko tādu, kas palīdz tev koncentrēties

Dažiem cilvēkiem ir vieglāk koncentrēties, ja fonā skan mūzika. Atrodi mūziku, kas palīdz tev koncentrēties un izmanto to kā palīgu mācībās. Tomēr, ja jūti, ka mūzika vairāk traucē nekā palīdz, slēdz to ārā. Iespējams, ka ir citas lietas, ko vari darīt, lai vairotu savas koncentrēšanās spējas. Piemēram, doties nelielā pastaigā - izvedināt galvu, vai arī uz neilgu brīdi nosnausties.